Koju poruku poslati cvijećem?

Koju poruku poslati cvijećem?

Cvijeće za groblje nosi mnoge simbolike ovisno o boji, vrsti, legendama i veličini buketa.

U ovakvim tužnim prigodama izražava se odnos prema preminulom, ali i prema obitelji koja tuguje. Uz cvijeće za sprovod na groblje se najčešće nosi cvijeće s posljednjim pozdravom i potpisom. Najčešće cvijeće za sprovode su kale i ljiljani – oni simboliziraju odlazak duša na drugi svijet ili nevinost ako je osoba preminula mlada. Osim toga, za sprovode se nose ruže, orhideje, gerberi i margarete. Vrsta cvijeća i boja ovisit će o spolu i godinama preminule osobe. Tako je prikladno za žene odabrati crvene, zelene, roze ili narančaste tonove cvijeća, a za muškarce se nose plavi, smeđi, zeleni i crveni tonovi.

Ako želite govoriti kroz cvijeće ili ga želite odabrati na temelju simbolike, obratite pažnju na značenje pojedinog cvijeta.

U nastavku smo odabrali 4 popularnih vrsta pogrebnog cvijeća i opisali što ono znači ili predstavlja.

Ruža – cvijet tisuću značenja

Ruža je cvijet koji se prije svega definira na temelju boje. Crvene ruže predstavljaju ljubav, poštovanje i hrabrost, dok ružičaste ruže označavaju ljubav, milost i uvažavanje. Prijatelji će za posljednji ispraćaj izabrati žute ruže jer one predstavljaju vezu koju su dijelili.

Ljiljan-rajski cvijet

Ljiljani predstavljaju mir i nevinost koja je vraćena u dušu pokojnika. Simbol je čistoće Blažene djevice Marije jer se po jednoj legendi govori da tri dana nakon ukopa u grobnici više nije bilo njezinog tijela već samo veličanstveni buket ljiljana.

Krizantema- simbol prolaznosti, smrti i žaljenja

U nekoliko zemalja diljem Europe krizanteme se koriste isključivo kao pogrebno cvijeće ili cvijeće koje nosimo na posljednja počivališta naših najmilijih. Krizantema ima posebnu simboliku jer predstavlja žaljenje i prolaznost, a posebno je zanimljivo to što cvjeta isključivo u doba studenoga.

Karanfil-nebeski cvijet

Slično kao i s drugim cvijećem za pogreb, karanfili imaju različita značenja ovisno o boji. Crveni karanfili pokazuju naklonost, bijeli karanfili simboliziraju nevinost, a ružičasti karanfili označavaju sjećanje.